Ana Sayfa Makaleler Tekne kiralarken dikkat etmemiz gereken noktalar

Tekne kiralarken dikkat etmemiz gereken noktalar

2652

Kısa yaz tatilinizi keyifle geçirmek için bir tekne kiralamaya karar verdiniz. Çok iyi bir seçim fakat tekneyi teslim alırken ve teslim ederken dikkat etmeniz gereken detayları biliyor musunuz?

2011 Göcek Tatilinden – Jeanneau Sun Odyssey 39i

Öncelikle charter firması ile yaptığınız anlaşmada nelerin dahil olduğunu çok net yazılı olarak anlaşmanız lazım. Genellikle 1 hafta kiralama ücreti içinde transit log ve dingi (bot) dahil değildir, teknenin temizliği, temiz çarşaf ve yatak kılıfları tekne fiyatına dahildir. Anlaşmanızı yaparken bu konuları netleştirmeyi unutmayın.

Genellikle, Cumartesi günleri, teknenin temizliği bittikten sonra, hem tekneyi tanıtmak, hem de checklist konusunda uzlaşmak için charter firmasının yetkilisi ile bir araya gelinir.

Teknede başınıza gelebilecek ve sizden sorumlu tutabilecekleri en önemli iki sorun, sintinede biriken su (teknenin bir şekilde su alması) ve yelkenlerin yırtılmasıdır. Bu nedenle checklist yaparken özellikle sintinede su olup olmadığına hatta mümkünse ve vaktiniz varsa temizlik yapılmadan sintineye de göz atmaya çalışın. Yelkenleri açıp kontrol ederken de, mümkünse birden fazla kişi yelkenlerde sorun olup olmadığına dikkat etmeli. Yelkende çok fazla yama varsa ve hava sert olacaksa, temiz bir yelken isteyin.

Kontrol etmeniz gereken bir konuda dingi’nin motorunun düzgün çalışıp çalışmadığı. Genelde çoğu aynı şekilde çalışır ama mutlaka nasıl çalışması gerektiği ile talimatı alın ve test edin.

Tekneyi bağlarken en çok ihtiyacınız olan şeylerin başında halatlar gelir. Teknede yeterli sayıda uzunlukta halat olup olmadığına bakın. Gerekli görürseniz yedek halat isteyin ve her halatın uzunluğunu ve rengini checklist’te belirtin. 50 metrelik bir halatın olması kıçtan kara bağlamalarda işinizi çok kolaylaştıracaktır, hatta mümkünse iki tane olmasına dikkat edin.

Bazı bölgelerde koylar nispeten daha derindir, örneğin Göcek koyları. Buralarda demirlerken yeteri kadar demirin olduğuna emin olun, yetersiz geldiğini düşünüyorsanız ek halat ekletebilirsiniz. Teoride demirleme yapacağınız derinliğin 10-12 metreyi geçmemesi idealdir, bu da 60 metre zincirin işinizi rahatlıkla görmesi anlamına gelir, öte yandan özellikle yoğun sezonda isteğimiz yere demirleyemeyebilirsiniz. Bu nedenle önlem olarak yeterli zincirinizin olduğuna ve zincirin ucunun tekneye bağlı olduğunu kontrol edin. Nadirde olsa zinciri tekneye bağlamadıkları için tüm zinciri saldığınızda zincir de çapa da denizin dibini boylayabiliyor. Zinciri bir şekilde alsanız bile o gününüz zehir olabilir. Demirleme ile ilgili bilgi almak için “Demirlemede dikkat edilecek hususlar” adlı makaleye bakabilirsiniz.

Yedek yakıt filtresi olması ve nereden değiştirebileceğinizi öğrenmeniz de çok önemli bilgilerden biri. Çoğu zaman pis yakıtın partikülleri, özellikle çalkantılı denizde deponun dibinden kalkarak yakıt filtresini tıkar ve motorun durmasına yol açar. Bazen acil olarak yakıt filtresini temizlemek veya değiştirmek gerekir. Bazı firmalar önlem olarak iki ayrı yakıt filtresi kullanırlar, depodan ilk gelen genellikle temizlenebilir cinsten olan cam filtredir.

Akülerin sayısı ve buzdolabı tam güçte çalışırken ne kadar güç tüketiyorlar, bu bilgiyi de almak önemli. Genellikle günde bir kez 1 saat aküleri şarj etmek gerekir. Mümkünse kiralarken daha fazla kapasiteli akü olan tekneyi tercih edin.

Pis su tanklarının vanalarının nerede olduğunu nasıl boşaltıldığını ve depoların kapasitelerini sormayı unutmayın. Tekneyi kiraladığınız bölgedeki pis su atma prosedürünü de mutlaka sorun ve öğrenin. Ayrıca su tanklarının göstergelerini ve varsa 2. su tankının vanasının nerede olduğunu mutlaka öğrenin. Sık sık suyun durumunu kontrol etmeniz gerekecektir.

Son olarak teknedeki derinlik göstergesinin ayarını sorun. Bazı teknelerde suyun yüzeyinden olan derinliği, bazılarında salma hizasından sonraki derinliği gösterir. Bunun manüel ayarı vardır, bir önceki kiracı ayarla oynamış olabilir, siz yola çıkmadan derinlik göstergesinin referans noktasını mutlaka öğrenin ve emin olun. Sığ bir koyda veya demir atarken birkaç metre fark hesabınızı çok değiştirebilir.