Ana Sayfa Makaleler Tekne boyu kaç metre olmalı?

Tekne boyu kaç metre olmalı?

9924

Bu soru da tekne alımı ile ilgili zor sorulardan biridir. Bütçe ve kullanabilme en önemli iki kriterdir. Şimdi bu kriterlere bakıp analiz etmeye çalışalım.

Bütçe

Teknenin boyu bütçenizle birebir orantılıdır ve en büyük belirleyici faktördür. Bütçe hem alım maliyetini (CAPEX) hem de operasyonel maliyetleri (OPEX) direk etkiler. Aşağıdaki tabloda ismini vermeyeceğim (oranlar benzer) bir yelkenli tekne üreticisinin sıfır tekne fiyatlarını görebilirsiniz (vergi ve aksesuar hariç çıplak fiyatlar)

Burada önemli olan nokta boy arttığında boy başına fiyatın nasıl arttığıdır. Boy/fiyat kolonu feet başına ne kadar para ödediğinizi gösterir. İlk başta abartı gelse de boy arttığında en de artıyor ve dolayısıyla metrekare daha fazla bir oranda artıyor. Ayrıca teknenin boyu arttığında motorun gücü, kabin ve tuvalet sayısı, yelkenlerin büyüklüğü, mutfak kapasitesi vb birçok faktör ciddi biçimde etkileniyor.

Bu nedenle ben arkadaş canlısıyım herkesi tekneme çağıracağım vb. diyorsanız önce bütçenizi kontrol edin.

Kullanabilme

Teknenizi kim kullanacak? Tekneyi kullanmak teknenin boyu ve tecrübenizle ile orantılıdır. Eğer kaptanınız ve mürettebatınız varsa, paranızın yettiği en büyük tekneyi alabilirsiniz 🙂

Eğer kaptanınız yoksa, kaç kişi kullanacaksınız? Dört veya altı kişi demeyin, gerçek anlamda tekneyi bizzat bağlama, demirleme, yelkenli ise yelkenini açıp kapatma yapabilecek “her zaman” yanınızda kaç kişi olacak? Bu kavrama denizcilikte abramak denir. Kelimeyi pek sevmesem de denizcilikte kullanıldığı için burada bahsetmek istedim.

Buna cevap verebilmek için en sık kimle çıkacaksınız, yalnız başınıza mı? Eşinizle mi, arkadaşınızla mı? Ortağınızla mı? En çok kimle kullanacaksanız tekneyi ona göre bir büyüklük seçmenizde yarar var. Çünkü yanınızdaki kişilerle sizin tekneyi abralayabilmeniz önemlidir. Misafirleriniz hep olacaktır ve emin olun çoğu teknede onlara hep yer vardır.

Örneğin, 45 feetlik bir yelkenli, tek başına veya iki kişinin kolay kolay başa çıkabileceği bir tekne değildir. Teknenin kıçından bindiğinizde başını görmede zorlanıyorsunuz. Bir de bunun yelkenleri var. Tabii ki teknolojinin bir çok faydaları var büyük tekne kullanmak için, örneğin baş pervanesi, hatta joystick şeklinde yanaşma düzeneği, elektrikli vinçler vb. Ama her cihaz arızalanabilir; bu yüzden siz tüm teknolojik olanakları birer konfor olarak nitelendirin ve gerçekten yanaşırken, kullanırken, yelken yaparken zorlanmayacağınız büyüklükte bir tekne seçin.

Önemli bir konuda teknedeki yatak sayısıdır.Tekne boyu arttıkça yatak sayısı da kısmen artar ama burada önemli olan dar kabinlerde yan yana yatabilecek kişiye göre bir yatak sayısı çıkarmaktır. Örneğin 3 kabininiz ve 6 yatağınız var, peki misafirlerinizi yan yana yatırabilecek misiniz?

Eğer teknenin boyunda karar veremiyorsanız ve bu sizin ilk tekneniz olacaksa öncelikle bir kaç değişik boyda tekne kiralamanızı tavsiye ederim, hangisinde en rahat ediyorsanız o tekne sizin için en idealidir.