Ana Sayfa Makaleler Tekne tatilinde yanımızda ne götürelim?

Tekne tatilinde yanımızda ne götürelim?

5725

Ailenizle veya arkadaşlarınızla birlikte bir hafta yelken tatili yapmaya karar verdiniz. Peki yanınızda ne götürmelisiniz? Nelere ihtiyacınız olacak?

2010 Gökova Tatili, Jeanneau Sun Odyssey 43

Tekne kiraladığınızda, Cumartesi günü öğleden 14:00 – 16:00 arası tekneyi teslim alırsınız, Cuma günü akşam 17:00 civarında tekneyi aldığınız veya charter acentesine anlaştığınız marinaya getirirsiniz. Arzu ederseniz Cuma akşamını da marinada olmak şartıyla teknede kalıp Cumartesi sabahı tekneyi kiraladığınız acenteye teslim dersiniz. Bütün dünyada hemen hemen geçerli uygulama budur, en azından ben farklı bir uygulamaya henüz rastlamadım.

Bu durumda Cumartesi akşam üzeri ile Cuma akşam üzerine kadar tüm ihtiyaçlarınızı yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız.

Peki yanınızda neler alabilirsiniz, ayrıca yiyecek olarak ne kadar almanız yeterlidir. Yanınıza alacağınız eşyalar işin genellikle daha kolay kısmıdır, çünkü tekneye bavul bavul eşya almanız için yeterince yer yoktur. Özellikle de bavullara hiç yer yoktur, çünkü çoğu katlanamaz olduklarından hacim olarak teknede çok yer kaplarlar. Bu nedenle katlanabilir çanta veya çantalar en iyi tercihidir.

İPUCU: Tekneye çok hacim işgal eden bavul yerine katlayacağınız türden çantalar getirin.

Yemek konusu ise en zor kısmıdır, çünkü herkes teknede kendi istediğini yemek isteyince yapılan alışveriş teknenin mutfağına ve buzdolabına sığmaz.

Benim önerim öncelikle bir “Gezi Planı” yapın. Bunu pilot adı verilen kılavuz kitaplarından veya güvendiğiniz arkadaşlarınızın tavsiyeleri ile yapabilirsiniz. Büyük bir olasılıkla gezeceğiniz koylarda iskelelere yanaşmak isteyecek, buradaki restoranlarda yemek yiyecek, marketlerden alışveriş edeceksiniz. Hatta gittiğiniz yere göre değişmekle birlikte birçok yat turisti için gezer yiyecek satan takalar veya botlar var, dondurmadan tutun sebze meyve ekmek ve balığa kadar birçok yiyeceği taze şekilde bulabilirsiniz. (Edit – Artık koylarda büyük market zincirlerinin marketleri tekne içinde dolaşıyor, her koya uğrama saatleri var, ilgili firmalardan bu saatleri öğrenmenizde yarar var)

Peki bunlar marinadaki süpermarketlerden daha pahalıya satarlar dediğinizi duyar gibiyim. Doğru, çoğunlukla daha pahalı olurlar fakat tecrübem sabit ki, doldurduğunuz yiyeceklerin en az %30’u bozulur. Bu kabaca hep böyledir. Zaten teknenizin buzdolabı kapasitesi de sınırlıdır, bedava bile verseler koyacak yer bulamayabilirsiniz.

O nedenle benim tavsiyem yiyecek almadan önce rotanıza karar vermeniz, uğrayacağınız koylardaki iskelelerin durumunu araştırmanız, market var mı öğrenmeniz çok önemli. Ayrıca kiraladığınız teknenin su deposu da ortalama büyüklükte bir teknede (40 feet) genellikle 250lt ile 400lt arasındadır. Suyu ve duşu temkinli kullanmazsanız hafta ortası bir yerden su takviyesi yapmakta büyük yarar vardır. Kendiniz tatilde sıkıp suyu az kullanacağım diye stres olacağınıza rotanızın ortasında su takviyesi yapacağınız bir iskeleye yanaşmak en akıllıca karar olacaktır. Aynı zamanda diğer erzaklarınızı da azaldıysa tamamlaya bilir, karada duş ve tuvaletleri de kullanma “lüks”ünü yaşayabilirsiniz.

İPUCU: Yanınıza alacağınız yiyeceğe karar vermeden rotanızı belirleyin ve mümkünse hafta ortası eksilen ihtiyaçlarınızı tamamlamak için bir iskeleye yanaşmayı planlayın.

Kişisel olarak almanız gerekebilecek eşyalar:

  • Varsa, günlük kullandığınız ilaçlar;ağrı kesiciler, ishal/kabızlık ve böcek sokması için ilaçlar.
  • Genellikle nedeni psikolojik olmakla birlikte deniz tutması için ilaç
  • Güneş koruyucu kremler, şapka, güneş gözlüğü
  • Şapka ve güneş gözlüğünün uçmaması ve düşmemesi için tutacaklı ipler
  • Mümkünse deniz ayakkabısı ve yelken eldiveni
  • Havanın durumuna göre ve yelken yapılacaksa ince bir yağmurluk
  • Rahat edebilirseniz, güneşten koruyan t-shirt (windsurfçülerin giydiklerinden)
  • Cep telefonunuz için çakmak şarjı (teknede genellikle 220V bulamazsınız, charter acentesine mutlaka danışın)

Teknede ekip olarak alabileceğiniz eşyalar:

– Akşam olup yemek yiyeceksiniz ama havuzlukta yeterince ışık yoktur. Olan ışıkta masanın hizasındadır. Ne yediğinizi görebilirsiniz ne de zevk alırsınız. Benim önerim 2-3 metre uzunluğunda bir kablo ucunda çakmaktan besleyeceğiniz bir ledli ışık, bunu teknenin bimini’sinin bağlantı borularına tutturdunuz mu, akşamları ağız tadıyla yemek yersiniz.

– Branda. Genellikle teknenin bimini’si sizi güneşten korumaya yetmez. Bir yere demirlediğinizde kullanmak için branda alabilirsiniz, uçlarında alüminyum delikler olan brandaları Praktiker, Bauhaus, Dekatlon gibi birçok mağazada veya kamp malzemesi satan yerde bulabilirsiniz. 3×2 metere büyüklüğünde ince bir branda teknenin bir yanını komple güneşten koruyabilir ayrıca dışarıda yatmayı planlıyorsanız çiğ düşmesi için de kullanabilirsiniz.

– Sinek kovucular. Buna tam bir çare yoksa da, en azından sinekleri uzaklaştıracağınız kremler veya kokulardan almanızda yarar var. Yangına sebeb vermemek için ateşle yakılan koruyucuları çok dikkatli kullanın hatta hiç kullanmamaya çalışın.

– Inverter (12V çakmak enerjisinden 220V elektrik üretmeğe yarayan cihaz): Eğer teknede yoksa ve 220V kullanmanız gerekiyorsa, örneğin laptop için; charter acentesinden talep edebilirsiniz veya bir inverter alıp siz de kullanabilirsiniz. Piyasada laptop, fotoğraf makinası vb gibi cihazları şarj etmeye yarayan inverterlar satılıyor. Ayrıca bu cihazı sonrasında arabanızda da kullanabilirsiniz.

Su ihtiyacı:

Teknede ihmal etmemeniz gereken en önemli şey sudur. Genellikle uyulmasa da herkes günde en az 1.5lt su içmelidir, tercihan 2 lt. Buna göre kişi sayısını belirleyip ihtiyacınız olan 1 haftalık tüm suyu denize çıkmadan almanız lazım. Suları yatakların alt bölmelerine depolayabilirsiniz, herhangi bir aksiliğe karşı mutlaka suları eksiksiz almalısınız. Ayrıca yemek yapmak, kahve, çay vb gibi ihtiyaçlar içinde 5lt lik ayrı su kapları alabilirsiniz. Bazı kişiler 19lt’lik damacana almayı tercih ediyorlar, su pompası ile birlikte. Yer kaplamasının ve yelken yaparken sabit tutma zorluğunun dışında kullanılabilinir.