Ana Sayfa Makaleler Gezi Planı Nedir?

Gezi Planı Nedir?

21380

Tekneyle bir gezi yapacaksanız öncesinden gideceğiniz yerler hakkında bilgi toplarsanız çok daha keyifli ve herşeyden önce güvenli bir tatil yapmış olursunuz. Gezi planları da bu amaçla yapılır, en azından ben yaparım.

Gezi planı kesinlikle bir pilot kitap yerine geçmez, mutlaka yanınızda pilot kitapları alın, zaten çoğu teknede (kiralık teknelerde de) pilot kitapları bulunur, eski basım da olsalar işinizi görecektirler. Pilot kitaplardan Sadun Boro’nun Vira Demir adlı kitabı çok güzel yazılmış bir kitaptır öte yandan Rod Heikell’in kitabını da gayet güzel ve açıklayıcı buluyorum.

Gezi planı bazı durumlarda pilot kitaplardan bile önemli olabilir, ilk başta ne gerek var ya diye hafif alaylı ama kaptanla didişmeyecek bir tonda dalga geçilme riskiniz olsa da, başınız küçük bir derde girdiğinde açıp bakacağınız açıklayıcı bir plandır. Bu olay bizzat çok yakın dostlarımla başıma geldiği için söylüyorum, su geçirmez dosyada bir proje planı şeklinde hazırladığım gezi planı, rüzgar 33 deniz miline yaklaşmaya başladıkça eldeki pilot kitapları atılır ve benim gezi planı elden ele dolaşır duruma gelmiştik. İşin esprisi bir yana, gideceğiniz yerleri önceden belirlemeniz hem lojistik ihtiyaçlar hem de güvenlik açısından önemlidir.

Neden gezi planı yapılır?

Gezi planı yapmazsanız ne olacağını açıklarsam konu daha iyi anlaşılabilinir. Eğer gezi planı yapmazsanız şunlar başınıza gelebilir:

  • Marinadan çıkmadan önce tüm tekneyi tıka basa yiyecekle doldurursunuz (topu topu 6 günlük bir yol ama) 3 gün sonra çoğu bozulur ve bir bakarsınız 3. gün gittiğiniz koyda iskele ve bir market var ve özellikle sebzeler meyveler çok taze.
  • Suyu ne kadar harcayacağınızı bilemezsiniz, kaptan ağır bir baskı kurar suyu az harcayın az harcayın diye, hafif sürtüşmeler, 3 gün sonra yanaştığınız iskelede su olduğunu görürsünüz ama deponun yarısı dolu.
  • Hava biraz bozduğunda o bölgedeki en korunmalı koy nerede, açıp pilottan çalışmaya başlarsınız, bu arada dümeni kim tutacak tartışması vb. alıp başını gider.
  • Güzel bir tatilden dönersiniz, örneğin Gökova Körfezi. Başlarsınız anlatmaya şurayı gördüm burayı gördüm diye. Sonra bir arkadaşınız İngiliz Koyu benim favorim der, siz de Fransız Fransız bakarsınız, Gökova’da İngilizlerin ne işi var diye…

Aşağıdaki resimde Gökova Körfezi’ndeki meşur (ama çoğu zaman kalabalık) İngiliz Koyu’nu (İngiliz Limanı diye de söylenir) görebilirsiniz.

 

Gideceğiniz yerler hakkında önceden bilgi almaya çalışın

  • Hava bozmaya başlarsa yakınınızdaki en güvenilir koylar nerede? Haritanızda özel bir işaretle belirtin.
  • Tüm iskelesi olan koyları belirlemeye çalışın, bunları harita üzerinde farklı bir işaretle belirleyin. Yol üzerinde, özellikle 3. veya 4. gün uğrayabileceğiniz marketi, suyu, duş ve tuvaleti olan iskele var mı? Rotanızı ve gezi planınızı eğer gideceğiniz yerde böyle bir imkan varsa tam ortasına getirmeye çalışın. Böylece suyu daha rahat kullanır, buzdolabını gereksiz şekilde doldurmaz, hafta ortasında sıcak ve uzun süreli bir duş alma şansınız olur.
  • Girilmez veya dalışa yasak yerleri harita üzerinde belirtin, bazen gözünüzden kaçabilir.
  • Bazı koylarda çok güzel restoranlar bulunur. Kendi iskeleleri de vardır, su elektrik gibi her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Örneğin benim en çok beğendiğim ve İstanbul Boğazındaki restoranları aratmayacak kadar güzel bir yer Ekincik Koyunda vardır. Köyceğiz tarafına giderseniz uğramanızı tavsiye ederim. Tatilinizde teknenin dışında bu şekilde bir yemek yemeniz tüm havanızı değiştirebilir. Bir çok iskelede salaş da olsa güzel balık ve salata yiyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde Ekincik Koyundan bir akşam manzarası görebilirsiniz.

Gezi planı nasıl yapılır?

Gezi planı yapmak için en iyisi güvendiğiniz bir arkadaşınızdan alacağınızı güncel bilgilerdir. Eğer aynı bölgeye gittiyse onu arayıp hatta mümkünse kahve içerken veya yemek yerken tüm bilgileri toplamaya çalışın.

Daha sonra iş pilot kitaplara, Google Earth veya elinizin altında varsa elektronik deniz haritalarına bakmak olacak. Eğer bölgenin basılmış bir yat haritası varsa en güzeli bir yat haritasına bakmaktır. (Yat haritaları hakkında bilgi almak için “Yat Haritaları” adlı makaleyi okuyabilirsiniz).

Gideceğiniz bölgenin hepsini kapsayacak büyüklükte haritayı bir A4 veya A3 kağıda basın veya fotokopi çekin. Gitmeyi düşündüğünüz veya arkadaşlarınızdan ve pilotlardan aldığınız bilgiler doğrultusunda iskeleleri, su alacağınız noktaları, restoranları, marketleri, sandallarla balık, meyve-sebze, ekmek satan yerel satıcıların olup olmadığını işaretleyin.

Eğer mümkünse, gitmeye karar verdiğiniz koyların daha büyük ölçekte haritalarını kağıda basın, bu konuda pilot kitaplardaki haritaları kullanabilirsiniz. Üzerilerine demirleme yerlerini, akıntı, rüzgar ve iskelelerin yerlerini işaretleyin. Mutlaka geceyi geçirmek için yedek olarak başka koylar da belirleyin, çoğu zaman istediğiniz yerde demirleyemeyebilirsiniz.

Aşağıda, örnek olarak eskiden hazırlamış olduğum plandan kesitler bulabilirsiniz. Aynı şekilde hazırlamak zorunda değilsiniz, zaten hazırlamamalısınız da, kendinize en uygun şekilde yaparsanız en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Bazen bir sayfa harita üzerinde küçük notlar, sayfanın arkasında bazı bilgiler yeterli bilgiyi sizlere verebilir.

Rüzgar ve hava durumuna göre planınızı değiştirebileceğinizi unutmayın. Alternatif plan yapabiliyorsanız yapın.

Unutmayın, en kötü plan bile plansızlıktan iyidir.