Ana Sayfa Eğitim Direğin kırılması (broken mast)

Direğin kırılması (broken mast)

3011

Son derece tehlikeli bir durumdur. Direğin kırılmasının en sık nedenlerinin başında direğin aşırı sert havada zorlanması (belki direğin aşırı derecede eğilmesi nedeniylede), çarmıh veya ıstıralya tellerinin kopması ile oluşan direnç azalması veya direğin malzemesinde oluşan çatlaklar nedeniyle direncinin bazı noktalarda azalmasıdır.

Kırılmayı engellemenin tek yolu direğin kontrolünün belirli periyotlarda yapmak veya yaptırmaktır. Üzerinde çatlaklar oluşmaya başlamışsa bir uzmana göstermekte büyük yarar vardır.

Teknenin arma yapısının ne kadar süre ile dayanabileceği, hava koşulları, kullanım sıklığı vb. bir çok değişkene bağlıdır. Genelde arma yapısı 20 yıl boyunca dayanıklılığını korur ama daha önce değiştirilmesinde büyük yarar vardır.

Direğin kırılması durumunda:

  • Teknede kimsenin yaralanmadığından emin olun.
  • Hemen motoru çalıştırmayın! direğin telleri suyun içinde olabilir ve pervaneye takılabilinir.
  • Oluşan zararı belirleyin. Teknenin gövdesinde veya güverte üzerinde başka hasar var mı, teknenin iç tarafında hasar var mı kontrol edin. En önemlisi herhangi bir su sızdırması olup olmamasıdır.
  • Direğin tekneye başka zarar vermemesi için gerekli önlemleri alın. Direği yanınızda taşıyıp taşımayacağınıza karar verin. Hiçbir şekilde direğin teknenin gövdesine çarpmasına izin vermeyin. Buna göre direği taşıyıp taşımamaya karar verin. Çarmıh ve ıstrılaya tellerinin kimseye zarar vermeyeceğinden de emin olun.
  • Direği kırılan yerden atmaya karar verdiyseniz çelik tel kesiciye ihtiyacınız olacaktır. Çelik tel kesici ile telleri keserek direğin kırılan kısmını suya atın.
  • Eğer kırılan kısım çok yukarıdaysa, bir ihtimal küçük bir yelken açmanıza izin verebilir ama bu durumda direği baş, kıç ve yanlardan tellerle veya halatlarla tutturmanız gerekecektir. Yelken açmasanız bile bu şekilde sabitlemeniz güvenlik açısından önemlidir.
  • Direği denize attıktan sonra battığından emin olunca motoru çalıştırabilirsiniz. Eğer sahile çok uzaktaysanız ve mazotunuz yetersizse yardım istemeniz gerekecektir. Bu durumda aciliyet çağrısı göndermeniz gerekebilir. Aciliyet çağrısı göndermek ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Aciliyet çağrısı (PANPAN)” adlı makaleyi okuyabilirsiniz. VHF telsizinizi kullanabilmek için VHF anteninin ve bağlantısının hazar görmemiş olması gerekir. Ayrıca mazotunuzun ne kadar yeteceğini hesaplamak için “Ya mazotum yetmezse?” adlı makaleyi okuyabilirsiniz.

Özellikle sık kullanılmış, sert havalarda yol yapmış ve yarışlara katılmış teknelerde direğin ve tüm armanın periyodik olarak kontrol edilmesi önemlidir.