Ana Sayfa Makaleler Motorsuz deniz araçlarının kazaları ve alınması gereken önlemler

Motorsuz deniz araçlarının kazaları ve alınması gereken önlemler

2743

Deniz kazaları malesef can almaya devam ediyor. Kumburgaz’da meydana gelen üzücü olaydan sonra belediyenin deniz bisikletlerini toplattığı haberi ise şaşırtıcı. İlk önlem için anlamlı görülse de Türkiye’de binlerce deniz bisikleti, kano, sandal bu şekilde kiralanıyor…

Deniz kazanlarının hepsine birden bir önlem almak mümkün değil. Bugün toplatılan bisikletlerin yerini başka bir araç da alabilir. Burada önemli olan tedbirli olmak ve bu araçların oyuncak olmadığının farkına varmak.

deniz kazaları

 

Kirlayan kişilerde bir bilinç oluşturmak zor. Çoğu kişi doğal olarak eğlence amaçlı biniyor ve doğal olarak denizcikten de anlamalarını kimse beklemez. Bu nedenle alınacak tedbirlerin kiralayan firmalarda ve ilgili kurumlarda olması gerekir, benim aklıma gelen önlemler şu şekilde:

1-) Hava durumu kontrolü

Öncelikle kiralayan firmaların hava durumunu çok iyi takip etmeleri buna göre akıntının ve rüzgarın fazla olduğu zamanlarda kiralamalara izin vermemesi lazım. Bu tür işletmecilerin bu tür bilgilere erişip erişemediği ile ilgili bilgim yok maalesef, sörf okullarında bu işin takibi genellikle çok iyi yapılıyor onu biliyorum.

2-) Can yeleği

Kimse o sıcakta can yeleği takmaz, özellikle iyi yüzüyorsa. O nedenle can yeleği zorunluluğuda pratikte uygulanabilecek bir yöntem değil, ama bu tür araçlarda kapasite kadar can yeleği olabilir. Ve gerektiğinde can yeleklerinin giyileceğinden hiç şüphem yok. Kiralama öncesinde herkesin can yeleğini seçmesi ve üzerine göre ayarlaması önemli, pratikte uygulanmaz biliyorum ama en azından araçta bulunması şart.

3-) Radar Reflektörü

Bu tür araçlarda maliyet olsa bile radar reflektörü bulunma zorunluluğu getirilmeli.

4-) Kirlamama firmasının takibi

Kirlamala yapan firmanın belli aralıklarla (can kurtaran gibi) deniz bisikletlerini veya diğer deniz araçlarını takip etmesi lazım. Hatta sorumluluğu direk kiralayan firmaya vermek gerekir.

Acemiliğimde (hala çok iyi olduğum söylenemez) sörf okullarında sörf öğrenirken açığıa gittikten sonra geri dönemezdim. Uzaktan izlerler 2 kişi olduğumuzda bir motorla gelip karaya çekerlerdi. Mutlaka birisi izlerdi, sörfler pahalı diye mi yoksa bizim için mi bilemiyorum ama kontrol etmek gerçekten önemli. Özellikle denizcilikten hiç anlamayanların bineceğini düşündüğümüzde kontrol etmek olmassa olmazlardan. Kiralama firmasının yeterince kuvvetli (en az 15bg) bir motora sahip botunun da olması şart.

5-) İlk Yardım Bilgisi

Özellikle boğulmalara yönelik bu tür firmalarda lisanslı personel bulundurulması şart. Lisans olmasa bile boğulma konusunda bilgi sahibi olması önemli.

6-) EPRIB

Herşeyi atladınız, ihmal ettiniz. Kontrol eden kişinin de gözünden kaçtı, vs vs. Eğer sadece EPRIB ve araçta can yeleği varsa kurtulmanız yüksek ihtimal. EPIRB biraz maliyetli de olsa (kişisel olan küçük ve daha ucuz modelleri de var) EPRIB sayesinde acil durumda Arama Kurtarma Merkezine acil durum sinyali GPS bilgilerinizle beraber otomatik gider ve buradan en yakın ilgili güvenlik birimlerine bilgi gider.

EPIRB’e sahip bir teknenin, sandalın aşırı dalgalı ve fırtına dışında kurtulamaması, yerinin tespit edilememesi mümkün değil. EPRIB ile ilgili makaleleri aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.

EPIRB Nedir?

Kişisel (PLB) EPIRB Nedir?