Ana Sayfa Eğitim Yat Haritaları

Yat Haritaları

9123

Seyir yapacağınız bölgenin haritasının teknede bulunması yasal bir zorunluluktur. Fakat bu haritaları nereden temin edebiliriz? Hangi ölçekte harita almamız gerekir? Harita alırken nelere dikkat etmeliyiz. Bütün bu bilgileri bu yazıda özetlemeye çalışacağım.

Harita ölçekleri:

Haritaların çeşitli ölçekleri vardır. Kıyı navigasyonu yapabilmek için bazen birden fazla değişik ölçekte haritaya bakmak gerekebilir. Örneğin tüm Doğu Marmara bölgesinin haritası 1:300.000 ölçek iken, Adalar-İzmit Körfezi Girişi 1:100.000 ölçek, İstanbul Boğazı Kuzey Girişi 1:20.000 ölçek, Fenerbahçe-Kalamış Koyu ise 1:3.500 ölçek olabilir. Genellikle 1:100.000 ve üzeri haritalar navigasyon yapmamız için yeterli olur, 1:20.000 veya 1:3.500 gibi haritalar ise demirleme ve bağlama açısından yardımcı olurlar.

Nerden alabilirim?

Denizcilik haritaları, T.C. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi (SHOD) Başkanlığı tarafından yayımlanır. ( http://www.shodb.gov.tr ) SHOD’un İnternet sitesinden harita satan bayilerine ulaşabilirsiniz. ( http://www.shodb.gov.tr/notik/bayiler.htm )

Ayrıca bunların dışında haritaları, bazı büyük kitapçılarda, deniz malzemeleri satan mağazalarda da bulabilirsiniz. İnternet üzerinden de satış yapan mağazalar vardır.

Harita Güncellemeleri

Maalesef, bazı harita satışı yapan mağazalar artık satmaktan vazgeçmiş durumdadırlar, sürekli gelen güncellemeler için haritaları güncellemeleri gerekmektedir. Bundan dolayı yeni harita alacaksanız mutlaka en son ne zaman güncellendiğini sorun. Bazı yerler eğer siz sormassanız güncellenmemiş haritaları satabilmektedirler. Güncellemeler el ile ince uçlu tükenmez kalem ile harita üzerine yapılır ve “Küçük Düzeltmeler” olarak haritanın alt köşesinde tarih olarak belirtilir.

Hangi ölçekte almalıyım?

Eğer hangi ölçekte haritaya ihtiyacınız olduğunuzu bilmiyorsanız bugün işiniz biraz daha kolay.

SHOD yeni düzenlemeyle tüm yat haritalarını kategorilere ayırmış durumdadır. Örneğin “Marmara Denizi Doğusu” gibi. Her bir haritaya da harita numarası vermiştir, “2901” kodlu harita Maramara Denizi Doğusunu tanımlar ve bu bölge için birçok harita üretir ve haritaları set olarak satarlar. İçlerinden birçok değişik ölçekte harita çıkar ve siz bu bölgeyle ilgili tüm haritaları almış olursunuz. Örneğin 2901 kodlu setin içinden 29 ayrı harita çıkar ve bu bölgede başka haritaya ihtiyacınız olmaz. Aşağıdaki resimde 2901’in içinden çıkan tüm haritalar, kodları, ölçekleri ve açıklamaları görebilirsiniz.

Haritaların kullanımı ve bakımı

Her kullanımdan sonra haritaları mutlaka haritaya zarar vermeyecek bir silgi ile silip temizlemek gerekir. Haritanın bozulmaması için çizilen rotalar, yumuşak uçlu ve ince bir kalem ile hafifçe çizilmelidir. Bazen basmalı kurşun kalem kullanmak aşırı derin çizgiler oluşturabilmektedir, onun yerine kalemtraş ile açabildiğimiz klasik kurşun kalemleri tercih etmek daha doğrudur.

Haritaların en büyük düşmanı ise sudur. Haritaları mümkünse teknenin dışına çıkarmamak, haritalığın bulunduğu yere sıvı bir madde bırakmamak, üzerindeki lomboz’u hiçbir zaman açmamak en doğrusudur. Harita masasında aynı zamanda elektronik cihazlar da olduğundan buranın üzerindeki lomboz genellikle hiç açılmaz.

Haritalar kaliteli ve kalın bir naylon muhafaza ile satılır. Fakat maalesef, haritaları bu muhafazadan çıkarmak ve yerine koymak pratik değildir. Bunun için en çok kullanacağınız (rota çizmeseniz de seyir amaçlı) kullandığınız iki haritayı bu kabın arka ve ön yüzlerine koyabilirsiniz, böylece her seferinde çıkarma sorununuz olmaz. Haritaları silindirik kaplara koymakta bir çözüm olmakla beraber uzun süre saklanıldığında haritaların şeklini bozduğundan çoğu kişi tarafından tercih edilmez.

Yayınlanan Yat Haritaları

Yatçılar için SHOD Başkanlığı tarafından set olarak hazırlanan haritalar aşağıdaki gibidir.

2901- Marmara Denizi Doğusu

Yat haritaları

2902- Marmara Denizi Batısı

Yat haritaları

2002- Ege Denizi, Saros Körfezi, Çandarlı Körfezi

Yat haritaları

2003- Ege Denizi, Çandarlı Körfezi, Dilek Geçidi

Yat haritaları

2004 – Ege Denizi, Dilek Geçidi, Bodrum
Yat haritaları
3001- Akdeniz, Bodrum, Fethiye Körfezi

Yat haritaları

3002- Akdeniz, Fethiye Körfezi, Finike

Yat haritaları