Ana Sayfa Makaleler Tekneler için Nem Alıcı cihazlar

Tekneler için Nem Alıcı cihazlar

10375

Kış geldi, hem yağmurlar başladı hem de teknelere pek uğranmamaya başlandı. Dolayısıyla rutubet büyük sıkıntılardan biri. Peki nem alıcı cihazlar kullanarak nasıl teknenin içindeki nemi azaltırız? Nem alıcı cihaz alırken nelere dikkat etmemiz gerekir?

nem alıcı cihazlar

En büyük sorun teknenin sık sık havalandırılmamasıdır. Özellikle kışın teknenize pek uğramaz sık sık havalandırmazsanız teknenin içindeki rutubet de tekneye zarar vermeye başlar. Çözüm nedir? Teknenize sık sık gidip havalandırmanızın dışında (çoğu zaman bu da yeterli olmayabilir) nem alıcı ekipmanlar kullanmaktan başka çare yoktur. Nem alıcı aktif ekipmanlara alternatif olan nem alıcı pasif silika-jel kristaller genellikle çekmece içleri gibi küçük yerler dışında pek etkili olmazlar. Zaten bu tip nem alıcıları genellikle elektronik cihazların içine geçici olarak nemden koruması için yerleştirirler. Yani sözün özü, bu tür pasif yöntemlerle teknenizin içindeki nemi alabilmeniz mümkün değildir.

Bunun tek yöntemi elektrikle çalışan aktif nem alıcı cihazlar kulanmaktır. Elektrikle çalışan bu cihazların ise iki farklı modeli vardır, biri klimalardaki kompresörlere benzeyen bir nem alma cihazı diğeri ise kurutucu madde içeren (İngilizcedeki karşılığı “desiccant” tipi nem alıcılardır, bazen “rotary” tipi de denilir, ben bundan sonra kolay anlaşılması için rotary tipi diyeceğim) nem alıcılardır. İki tipte elektrikle çalışır ve birbirlerine benzer özelliklere sahiptir.

Kompresör tipi nem alıcı cihazlar, aynı klimalar veya buzdolaplarındaki gibi bir motora ve fana sahiptirler. Fan, makinenin içine havayı üfler ve soğutulmuş buharlaştırıcı plakalardan geçer. Plakalardan geçen hava aniden soğuduğunda havanın içindeki nem çiğ oluşma noktasına gelir ve yoğunlaşarak su depolama kabına düşer. Bu şekilde havadaki nem alınmış olur.

Çoğu durumda bu tip nem alıcılar ucuz, basit ve kullanışlı bir çözüm oluştursalar da genellikle 20C ve üzerinde iyi performans gösterebilirler. Bazıları ise belirli sıcaklığın altında hiç çalışmazlar dolayısıyla bu tipleri tekneler için (kış aylarında kullanım için) hiç uygun olmayabilirler.

Rotary tipi nem alıcılar ise Zeolite adında bir madde kullanırlar. Bir fan aracılığı ile hava, yavaş dönen bir mil üzerinde bulunan bu maddenin üzerine üflenir ve hava tekrar odaya verilmeden bu madde sayesinde nemi alınmış olur. Aynı zamanda milin alt kısımda çalışan bir ısıtıcı vasıtasıyla mil ısıtılır ve yukarı kısımdaki soğuk alandan geçerken biriken nem yoğunlaşır ve su damlası olarak depolama kabına aktarılır.

Rotary tipi nem alıcılar, kompresör tipine göre daha düşük sıcaklıklarda daha verimli çalışabilirler. Bu nedenle kış aylarında kullanımları daha verimli olabilir. Bunu içlerinde bulunan küçük ısıtıcıya borçlular. Bu sayede hem tekne içi (veya oda) bir parça ısınmış olur hem de nem alma işi düşük sıcaklıklarda yapılabilinir. Bu nedenle daha düşük kapasiteli olarak gözükse bile Rotary tipi nem alıcılar kompresör tipi nem alıcılara göre 2-3 kat daha fazla nem alma kapasitesine sahip olabilirler.

Nem alıcı cihaz seçerken nelere dikkat etmeliyiz (tekne için ve kış kullanımında):

  • Teknenin bağlı olduğu yere göre ortalama sıcaklıklar bilinmeli ve eğer düşük sıcaklıklar varsa buna göre bir model seçmeliyiz. Rotary tipi cihazlar bu konuda daha avantajlı duruyorlar.
  • Elektrik kesildiğinde bazı cihazlar tekrardan başlamazlar, halbuki marinalarda veya birçok dış besleme yaptığınız yerlerde elektrik kesintileri fazla olur, eğer cihazı teknede bırakıp gidecekseniz yeniden başlayabilecek özellik olmasına dikkat edin (İng. auto-restart)
  • Belirli bir nem oranına veya saatine ayarlanabilmesi, hem elektrik harcaması hem de cihazın ömrü açısından çok önemlidir. Örneğin yüzde 50 nem derecesine ayarlarsanız, nem düştüğünde otomatik olarak durur, yükseldiğinde tekrar başlar. Eğer belirli bir nem yüzdesine hiç gelemiyorsa ve bu kadar fazla çalıştırmak istemiyorsanız o zaman bir zamanlayıcı ile belirli saat aralıklarında çalıştırabilirsiniz, hatta belirli günler. Cihazınızda auto-restart özelliği varsa zamanlayıcıyı fonksiyonunu dışarıdan prizlerin üzerine takılan ve haftalık da program yapabileceğiniz bir cihaz alarak da sağlayabilirsiniz.
  • Cihazların su depolama kapları genellikle çok küçük oluyorlar, bu da sık sık  değiştirilmesi anlamına gelir. Halbuki hem vaktiniz olsa hem de biraz tembellik etmeseniz ( belki tekneniz başka bir şehirde bağlı da olabilir bu nedenle kullanmayacağınız tekneye kışın gelmek çok ekonomik olmaz ) zaten teknenize gidip havalandırmayı kendiniz de yapabilirsiniz. Burada amaç teknenize çok sık uğramadan bu işin bir cihaz tarafından yapılması. Bazı modellerde tahliye su hortumu vardır, böyle bir model seçerseniz, teknedeki tuvalete bu hortumu sabitlerseniz su kabı sorunundan da kurtulmuş olursunuz.
  • Tüm elektrik güvenliğinin (özel sigorta, toprak hattı desteği vb) bulunması önemlidir.
  • İçindeki filtrelerin ve diğer zamanla değişmesi gereken parçaların kolay bulunup bulunmayacağı, ne kadar zamanda bir değiştirilmesi gerektiği ve fiyatını mutlaka öğrenin. Bazen fiyatından daha pahalıya mal olabilir.
  • Birden fazla fan ayarının olması bazen çok işe yarayabilir, her zaman çok yüksek kapasitede çalıştırmak istemeyebilirsiniz. Elektrik tüketim değerleri de çok uzun süre kullanmanız gerekebileceği için önemlidir.
  • Eğer sizde tekne içinde yaşayacaksanız, küçük ve sessiz olmasına dikkat edin. Bazı modeller duvara dahi asılabiliniyor. Eğer teknede yaşayacaksanız su kabının küçük olması daha çok büyük bir dezavantaj olmayabilir, ısıtıcılı (Rotary) tipi cihazlar da tekneyi ısıtması açısından size daha çok fayda sağlayabilir.
  • En sonda madde olmasına rağmen en çok dikkat edeceğiniz özelliklerden biri de teknenizin büyüklüğü ile cihazın kapasitesinin orantılı olmasıdır. Teknenin sizin ulaşamayacağınız alanlar dahil kaç metreküp olduğunu hesaplayıp buna göre almanız lazım. Unutmamalısınız ki, yaşam alanının dışında dolapların için, depolar ve teknenin alt kısmında kalan ve ulaşamayacağınız yerlerdeki hacim de çok önemlidir. Bu alanlarda ciddi nem birikmesi olur ve teknenin ekipmanlarına ve fiber malzemeye zamanla zarar verirler. Bundan dolayı cihazı çalıştırırken mümkün olduğu kadar tüm kapıları, kapakları, dolapları açmaya ve dışarı ile teması sağlayan heç ve giriş kapısını kapatmaya dikkat edin.