Ana Sayfa Eğitim Denize adam düştü (Man OverBoard MOB)

Denize adam düştü (Man OverBoard MOB)

6326

Denize düşmek, denizdeyken karşılaşabileceğiniz en büyük hayati tehlikelerin başında gelir. Özellikle denizin kötüleşmesi ve dalgaların artması ile başımıza gelebilecek bir denize düşme olayı olayın ciddiyetini arttır. Hava kötüleşince can yeleklerini giymek önemlidir ama çoğu zaman ihmal edilir. İhmalin nedenlerinin başında “bize bir şey olmaz duygusu ile küçük düşmeme isteği” ve pratik ve rahat kullanılabilen bir can yeleğine sahip olmamaktır.

Öte yandan can yeleği giyilse bile diğer ciddi sorun deniz suyunun sıcaklığıdır. Eğer deniz soğuksa çok kısa zaman içinde denize düşen kişiyi kurtarmak gerekir, aksi taktirde hipotermiden dolayı hayatını kaybedebilir. Hava bozulmaya başladığında tam koruma sağlamak için (özellikle gece seyirlerinde) güvenlik halatını takmak gerekir. Bu sayede denize düşme tehlikesini ortadan kaldırmış olursunuz.

Denize düşme ve kurtarma metodu konusunda birçok tartışma vardır. Bazı kaynaklar hemen tekenin durdurulması ve dönüş manevrası yapılmasını önerirken bazı kaynaklar sekiz çizmeyi veya geniş apaza geçip, tramola atıp yanaşmayı önerirler.

Aşağıdaki koşulları gözünüze getirirseniz,denize düşen adamı kurtarmak için eğitimlerde gördüğümüz sıcak denizlerde yapılan egzersizlerin nasıl uygulanabileceğini düşündürüyor…

  • Gece
  • Sis
  • Soğuk deniz suyu (hipotermi riski)
  • 15 deniz milin üzerinde rüzgar
  • Sağanak yağmur
  • Düşen kişinin yaralanma durumu

Uygulanacak ve pratiği yapılacak yöntemim mutlaka bu koşullar altında nasıl çalışacağına avantajlarına ve dezavantajlarına bakmak, bu konu üzerinde düşünmek lazım. Şu da unutulmamalı ki, denizde düşen kişinin tekneye nasıl çıkartılacağı da ayrı bir zorluk olabilir, özellikle yaralanma durumunda.

Aşağıdaki şekilde tecrübeli tecrübesiz bir çok kişi tarafından kullanılan yöntemi görebilirsiniz. 9 adımda anlatmaya çalıştığım bu yöntemde özellikle kavança atmak yok. Bazı yöntemlerde kavança atarak daha kısa sürede fazla yol almadan kurtarma yöntemleri kullanılır. Ama sert havalarda deneyimsiz kişiler daha büyük sorunlar yaşayabilirler. Bu tür yöntemleri ayrı makalelerle anlatmaya ve tartışmaya çalışacağım.

Adım-1

  • Denize adam düştü diye hemen yüksek sesle bağırarak teknedeki tüm personelin uyarılması sağlanmalı.
  • Acil olarak bir kişi GPS üzerinde “MOB” tuşuna basarak mevcut koordinatların GPS üzerinde görülmesini sağlamalı. Bu anlamda GPS ekranının havuzlukta ve dümenin önünde olması tuşa hızlı basılması açısından çok kritiktir. GPS dümenin yanındaysa, dümenci bile herhangi bir kişiye komut vermeden bu tuşa basabilir. Teknedeki kişi sayısı az ise bu son derece kritiktir.
  • Dümenci, teknedeki bir kişiyi, denize düşen adamı sürekli takip etmesi için görevlendirmelidir. O kişinin tek görevi düşen kişiyi takip etmek olmalıdır çünkü hiç tahmin etmediğiniz bir biçimde özellikle dalgalı denizde kişiyi gözden kaybetmek an meselesidir. Bu kişi derhal ışıldaklı bir can salını denize düşen kişiye atmalıdır. Işıldağın özellikle sis, sağanak yağmur ve gece koşullarında “hayat kurtarıcı” olacağını söylememe gerek yok. Ayrıca bu koşullarda bir feneri, denize düşen kişiye doğru tutmamızda büyük fayda vardır.

Adım-2:

  • Hemen yelkenleri apaz seyrine getirin. Bu şekilde seyir yapmak her türlü hava koşulunda rahattır.

Adım-3:

  • Bu şekilde 5-10 tekne boyu ilerleyin. Amacımız tekneyi rüzgar üzerine döndürecek manevraları yapacak kadar uzaklaşmak.

Adım-4:

  • Belli bir mesafeden sonra düşen kişi ile aynı hizzaya gelmeye çalışın (kırmızı çizgi) ve tramola atın. Tramola atmak sert hava koşullarında bile kavançaya göre daha rahattır.

Adım-5:

  • Denize düşen kişiye yaklaşıncaya kadar apaz – geniş apaz şeklinde ilerleyin.

Adım-6:

  • Tekneyi rüzgar üzerine döndürebilecek kadar gidin ve rüzgar üstüne dönmeye hazırlanın. Döndükten sonra denize düşen kişiye 2 – 3 tekne boyu kadar mesafe kalması önemli. Bu aşamada, teknenin arkasında bulunan yüzme merdivenini suya indirmek gerekir.

Adım-7:

  • Denize düşen kişini rüzgar altında kalacak şekilde yanaşın. Bu yanaşma oldukça önemli, kişiye 2-3 metre kalacak şekilde yanaşmak lazım. Kişinin tam üzerine doğru gidip sonradan dümeni kırmayın, bu zaten panik olmuş kişiyi iyice panikletecektir.

Adım-8:

  • Adım-7’de gösterdiğim yöntemle denize düşen kişiye yanaşırsanız denize düşen kişiyi korkutmazsınız. Peki ama nasıl yanaşacağız? Çok kolay, kişi ana direğin hizasına geldiğinde, dümeni rüzgar üzerine kırarsanız teknenin kıçı hızla kişiye doğru döner.
  • Eğer denize düşen kişinin yaralanması söz konusu değilse o zaman elleri ile teknenin gövdesine tutunarak, genellikle arka tarafta bulunan yüzme merdivenine doğru çok rahat olarak ulaşabilir.
  • Eğer sert hava koşullarından dolayı kişinin merdiveni yakalaması riskli ise, ucunda bir deniz simidi bulunan bir halat veya en azından izbarço yapılmış bir halatı da kazazedeye atmak gerekir.
  • Eğer kişi yaralanmışsa can askısı yardımıyla kişiyi sudan çıkarmak gerekir. Gerekmedikçe ikinci bir kişinin suya yardım için atlaması sakıncalıdır. Bu konuyla ilgili “Denize düşen kişinin sudan alınması” adlı makaleye bakmanızı öneririm.

Adım-9:

  • Denize düşen kişi, merdivenleri tutup basamakları çıkmaya başladığında, eğer flok yelkeni iyice boşladıysanız normal orsa seyrine geçebilirsiniz.
  • Böylece tekne tekrar hız kazanacaktır ve aynı şekilde yolunuza devam edebilirsiniz.
  • Denize düşen kişi, eğer varsa, ıslak giysilerden derhal kurtulmalıdır, özellikle kış aylarında soğuk denize elbise ile düşülmüşse. Vücut ısısını yükseltmek için bir battaniye ve sıcak bir içecek içmesi faydalıdır.

Denize adam düştü prosedürü zor olmamakla birlikte çok pratik gerektirir. Denize açıldığınızda arkadaşlarınızla birlikte pratik yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle teknede acemi kişiler varsa, uzun geziler öncesinde mutlaka pratiğini yapın, herkes ne yapılması gerektiğini iyice anlasın.