Ana Sayfa Denizde Güvenlik DSC (Digital Selective Calling) Fonksiyonu Nedir?

DSC (Digital Selective Calling) Fonksiyonu Nedir?

5249

VHF bandında yapılan dijital bağlantı tekniğidir. DSC fonksiyonu ayrı bir cihaz ile sağlanabilse de genellikle VHF telsizlerde bir fonksiyon olarak sunulmaktadır.

DSC ile Çağrı Başlatma

Eğer DSC fonksiyonuna sahip bir VHF telsize sahipseniz, Kanal 16, Kanal 72-73 gibi çağrı kanallarını kullanmadan direk olarak başka bir DSC fonksiyonlu VHF telsizle konuşma isteğini özel olarak gönderip bir konuşma başlatabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bağlantı kurmak istediğiniz DSC cihazının kodunu girmektir.

Telsizin menüsünden daha önce tanımlanmış DSC cihazın kodunu girip daha sonra hangi kanaldan konuşmak istediğinizi seçiyorsunuz. Menüden girişleri yaptıktan sonra sizin çağrı yapma talebiniz diğer telsize uyarı olarak gelir ve diğer telsiz görüşmeyi onaylarsa otomatik olarak belirlediğiniz kanaldan konuşma yapmaya başlayabilirsiniz. Bu fonksiyonun yararı, herhangi bir tanıdığınız tekne ile iletişim kurmak istediğinizde, bunu genel kanallardan duyurmadan yapabilmenizdir.

Örnek olarak, Kanal 72’den diğer bir arkadaşınıza Kanal 08’e geç orada konuşalım demektense (başkalarının haberi olacaktır) DSC aracılığı ile talebinizi bildirip genel kanallardan yayın yapmadan belirlediğiniz kanal üzerinden arkadaşınızla konuşabilirsiniz.

Günümüzde cep telefonların çok yaygınlaştığından, cep telefonlarının çalıştığı kıyı bölgelerinde böyle bir fonksiyona ihtiyaç duymayabilirsiniz, fakat örneğin açık denizde (cep telefonunuz çalışmayacaktır) bir grup yelkenli yarışırken tüm tekneler duymadan seçtiğiniz tekne ile bir kanal üzerinden konuşma başlatabilirsiniz. Özellikle filo gezilerinde kullanabileceğiniz bir çağrı yöntemidir.

MMSI (Maritime Mobile Service Identity):

DSC ile bağlantı kurabilmeniz için her DSC cihazının (teknenin) bir MMSI numarası olması gereklidir demiştik. Bu numara uluslararası eşi olmayan bir numaradır, aynı telefon numaranız gibi. MMSI numarası 9 rakamdan oluşur ilk 3 hanesi ülke kodudur, diğer rakamlar ise o ülkede her tekneye/telsize verilen özel numaralardır.

Türkiye’nin MSSI kodu 271’dir.

MMSI numarasını bilmediğiniz bir tekne ile çağrı başlatamazsınız bu nedenle nasıl telefon numaralarını kaydediyoruz, MMSI numaralarını da kaydederek tanıdığımız teknelerle hızlı bir şekilde iletişime geçebiliriz. DSC tanımlarını yapmak için her değişik marka ve model telsizlerin menü yapısı farklıdır ve kullanım kılavuzundan bu ayarların nasıl yapıldığı öğrenilmelidir.

Distress call (tehlike/yardım çağrısı)

DSC özellikli VHF telsizlerde en önemli fonksiyon Distress fonksiyonudur. Distress için özel bir tuş vardır ve yanlışlıkla basılmaması için üzerinde kapak bulunur. Bu tuşa bastığınızda (5 saniye kadar basılı tutmanız gerekir) sizin MMSI kodunuzu ve bulunduğunuz GPS pozisyonunuzu otomatik olarak diğer teknelere ve Kanal 16’yı gönderir. Aşağıda kırmızı renkli Distress butonunu görebilirsiniz.

Eğer VHF’in GPS ile bağlantısı yoksa bulunduğunuz pozisyonu el ile olarak girmeniz gerekmektedir. Bu acil ve tehlike içeren bir durumda kolay bir şekilde girilecek bilgi değildir. Özellikle koordinatları GPS’den doğru okuyup doğru bir şekilde girmek telsizin tuş takımını da iyi bilmeyi gerektirir. Bu nedenle bir VHF/DSC telsiz almayı düşünüyorsanız ve teknenizde GPS cihazınız varsa mutlaka GPS bağlantısını yaptırmanızı tavsiye ederim. Bu sayede acil bir durumda koordinatlarla uğraşacağınıza sizin ve yolcuların can yeleklerinin temini, teknede yangın varsa yangın tüpleri ile uğraşmak daha önemli olacaktır.

Eğer çok acil bir şekilde tehlike çağrısı göndermek istiyorsanız yukarıda bahsedildiği gibi işlemleri gerçekleştirmek yeterlidir. Bu şekilde gönderim yaptığınızda yaşadığınız tehlikenin tipini belirtmemiş olursunuz. Tehlikenin tipi belirtilmediğinde ekranda “undesignated” (tanımlanmamış) adında bir uyarı çıkar.

Eğer vaktiniz varsa Distress tuşuna bastıktan sonra tehlike tipini girebilirsiniz, genellikle aşağıdaki seçeneklerden biri karşınıza çıkacaktır:

  • Fire/Explosion (Yangın/Patlama)
  • Collision (Çarpışma)
  • Sinking (Batma)
  • Flooding (Su alma)
  • Grounding (Karaya oturma)
  • Disable/Adrift (Hareket özelliğini kaybetme/sürüklenme)
  • Listing (Alabora olma)
  • Abondoning (Tekneyi terk etme)

Nispeten bu bilgiyi girmek GPS koordinatı girmek kadar zor değildir ve girdiğiniz bilgi sizi kurtarmaya gelecek yardım ekibine ek bilgi verecektir.

Tehlike çağrısı alınıncaya kadar 3.5 veya 4.5 dakikalık aralıklarla yardım çağrısı tekrar yayımlanır.

Eğer yanlışlıkla Distress çağrısı verdiyseniz, bunu iptal etmeniz mümkün, her markanın ve modelin ayrı iptal yöntemi olabilir fakat CLR ve ENT tuşları varsa telsizinizde bunların ikisine aynı anda bastığınızda genellikle iptal olur. Bu nedenle kullanım kılavuzunu iyi okumanız önemlidir.

Distress Çağrısını Alma

Tehlike çağrısı menzil içinde bulunan tüm tekne, gemi ve sahil istasyonları tarafından alınır. Telsiz ekranında aşağıdakine benzer bir mesaj görünür.

Distress Alert Undesginated

From MMSI-ID

xx0xx’.x N xx0xx’.x E

16:00 On 16 Acknowledge?

Distress çağrısını alan telsiz, enter veya benzeri bir tuşla çağrıyı duyduğunu onaylar. Bu aşamadan sonra Kanal 16 da tehlike ve yardım ile ilgili iletişimin başlamasını bekler. Tehlike altındaki tekne 10-15 saniye içinde Kanal 16’dan tehlike trafiğini başlatmalıdır.